Welkom! Leuk dat je komt kennismaken.
Ik ben Manon Best, gepassioneerd stadstuinbouwer. Geen tuin is mij te klein om eetbare gewassen te telen. Ik denk graag met je mee.
Mijn passie voor de groene omgeving is groot en ik ga dan ook zo verantwoord en spaarzaam mogelijk om met wat de aarde te bieden heeft. Daarin ben ik geen heilige, maar elk stapje in de goede richting is er één. Als wij dit allemaal doen, kunnen we samen ver komen.
Bij mij passen de woorden zelfvoorziening, plantenteelt/moestuin, insecten, terug naar de basis, EKO, kringlooptuinieren, duurzaam contact tussen mensen.
Mijn motto Van proberen kun je leren.
Meer weten over enkele activiteiten van de afgelopen 5 jaar ga dan naar In beeld of lees verder over mijn opleiding en ervaring.
Opleiding
- Pedagogische Academie Basisonderwijs (PABO)
- STOAS Agrarische Pedagogische Hogeschool Den Bosch, Educatie & Management in de groene sector, vakrichting plantenteelt.
- Basiscursus imkerij bij imkervereniging Arnhem-Velp en omstreken.
- Permacultuur Design Course bij Permacultuur Centrum Nederland. Ontwerpen op basis van natuurlijke systemen.
Ervaring
Tot november 2012 was ik als lerares werkzaam in diverse vormen van onderwijs waaronder het basisonderwijs, de internationale schakelklas (ISK)voor minderjarige asielzoekers, het praktijkonderwijs als docent plantenteelt en in de volwasseneneducatie..
Tijdens mijn lerarenopleiding plantenteelt deed ik tuinbouwervaring op bij een biologisch tuinbouwbedrijf en in 2016 en ’17 werkte ik als stadslandbouwer bij Stadslandbouw Zutphen. Op een voormalig voetbalveld teelden we op permacultuurwijze groenten voor catering en particulieren.
De liefde voor het telen van mijn eigen voedsel is bij mij al op de basisschool begonnen en heeft mij niet meer losgelaten. In 1999 tuinierde ik op mijn balkonnetje in de binnenstad maar dat was snel te klein. Op naar een echte volkstuin!
De volkstuin vond ik bij Volkstuinvereniging Arnhem waar ik sindsdien nog steeds een tuin heb. Deze tuin heb ik in de loop der jaren van traditionele volkstuin, omgevormd naar Permacultuurtuin, waarin vooral planten staan die voedsel bieden aan zowel de insecten als mijzelf. Samen eten we uit de tuin. Ik werk nog steeds aan de verbreding van mijn assortiment om zo het voedselaanbod voor ons zo divers mogelijk te maken. Dat komt de gezondheid van de insecten, maar ook die van mijzelf ten goede.
Sinds maart 2021 experimenteer ik op een 2e stuk grond met bloementeelt en vaste planten, voor mij een vorm van praktische zelfeducatie. Leren door te doen, mijn voorkeursleerstijl.