Manon Best

Welkom! Leuk dat je komt kennismaken.

Ik ben Manon Best, gepassioneerd stadstuinbouwer. Geen tuin is mij te klein om eetbare gewassen te telen. Ik denk graag met je mee.

Mijn passie voor de groene omgeving is groot en ik ga dan ook zo verantwoord en spaarzaam mogelijk om met wat de aarde te bieden heeft. Daarin ben ik geen heilige, maar elk stapje in de goede richting is er één. Als wij dit allemaal doen, kunnen we samen ver komen.  

Bij mij passen de woorden zelfvoorziening, plantenteelt/moestuin, insecten, terug naar de basis, EKO, kringlooptuinieren, duurzaam contact tussen mensen.

Mijn motto Van proberen kun je leren.

Meer weten over enkele activiteiten van de afgelopen 5 jaar ga dan naar In beeld of lees verder over mijn opleiding en ervaring.

Opleiding

  • Pedagogische Academie Basisonderwijs (PABO)
  • STOAS Agrarische Pedagogische Hogeschool Den Bosch, Educatie & Management in de groene sector, vakrichting plantenteelt.
  • Basiscursus imkerij bij imkervereniging Arnhem-Velp en omstreken.
  • Permacultuur Design Course bij Permacultuur Centrum Nederland. Ontwerpen op basis van natuurlijke systemen.
  • Cursus Humisme ( nu- Alle kleine beestjes helpen) bij Marc Siepman. Over de bodem en het bodemvoedselweb.

Ervaring

Tot november 2012 was ik als lerares werkzaam in diverse vormen van onderwijs zoals basisonderwijs, internationale schakelklas voor minderjarige asielzoekers, als docent plantenteelt in het praktijkonderwijs, maar ook in de volwasseneneducatie..

Ik deed tijdens mijn opleiding tuinbouwervaring op bij Biologisch tuinbouwbedrijf ‘Korenblik’ te Warnsveld, in 2016 en ’17 werkte ik als stadslandbouwer bij Stadslandbouw Zutphen. Op een voormalig voetbalveld teelden we op permacultuurwijze groenten voor catering en particulieren.

De liefde voor het telen van mijn eigen voedsel is bij mij al op de basisschool begonnen en heeft mij niet meer losgelaten. In 1999 tuinierde ik op mijn balkonnetje in de binnenstad van Arnhem, maar dat was snel te klein.   Ik snakte naar een stukje groen.

Dat groen vond ik op complex ‘De Kweek’ van volkstuinvereniging Arnhem waar ik sindsdien nog steeds een tuin heb. Deze tuin heb ik in de loop der jaren van traditionele volkstuin, omgevormd naar Permacultuurtuin, waarin vooral planten staan die voedsel bieden aan zowel de bijen als mijzelf.  Samen eten we uit de tuin. Ik werk nog steeds aan de verbreding van mijn assortiment om zo het voedselaanbod voor ons zo divers mogelijk te maken. Dat komt de gezondheid van de bijen, maar ook die van mijzelf ten goede. Deze tuin is ook aangelegd met een educatiedoel. Er zijn meerjarige eetbare planten te zien, die niet bij iedereen bekend zijn. Tijdens georganiseerde rondleidingen of cursussen kunnen deze planten bewonderd worden, inclusief de rondvliegende bijen.

Inmiddels huur ik sinds maart 2021 ook een stuk grond van Landgoed Middachten voor bloementeelt en de vermeerdering van meerjarige eetbare gewassen.Deze tuin kan helaas niet door publiek bezocht worden.