Lezingen

Deze lezing duurt 1,5 uur

Inhoud

Er zijn meerdere manieren om met plaaginsecten om te gaan. Meestal wordt er gekozen voor verwijderen, waarmee we eenzijdig ingrijpen. We vergeten dan wat het verwijderen van het plaaginsect voor de andere diertjes in onze moestuin betekent? Het principe van eten en gegeten worden speelt zich niet alleen op de Afrikaanse savanne af.

Deze lezing gaat dieper in op de relaties tussen planten, plaaginsecten en helpende insecten in onze moestuin. Wat is de rol van de plant zelf in het geheel? Wat kun je doen om helpende insecten naar de tuin te krijgen? Naast het lieveheersbeestje zijn er veel meer hulpjes actief. Je leert ze kennen.         

Meer info/ Aanvragen Contact

 

Lezing Bijvriendelijk moestuinieren

Deze lezing duurt 1,5 – 2 uur incl. een pauze van 15 min.

Inhoud

Bijen zijn belangrijk voor de bestuiving van tuinbouwgewassen, maar ook voor de vermeerdering van wilde planten.  Zonder bestuiving zou er maar weinig te oogsten zijn. 

Wanneer is welke bestuiver actief in onze moestuin en welke drachtplanten bezoeken ze dan?  Je maakt kennis met enkele soorten en hun levenswijze. Hoe pas je je werkwijze het beste aan op de levenswijze van deze bijen, zodat ze ontwikkelingskansen in de moestuin hebben?

Meer info/ Aanvragen Contact 

Lezing moestuinieren 

Deze lezing duurt 1.5 – 2 uur incl. een pauze van 15 min

Inhoud

Wat is de historische oorsprong van onze moestuinen? Waar komen onze moestuingewassen vandaan, welke zijn we vergeten en wat betekent de herkomst van de gewassen voor het telen ervan in ons klimaat? Vanuit welke ecologische visies kun je moestuinieren en hoe richt je de tuin dan in? Bodem, biodiversiteit en ruimte voor insecten komen daarbij aan bod.

 Meer info/ Aanvragen Contact

 

Lezing op maat

Inhoud

Heb je een specifieke vraag waarop je een antwoord zoekt of zijn er onbeantwoorde vragen binnen vereniging, project of cursus? Manon verdiept zich graag in allerhande ecologische vraagstukken en zoekt het graag voor je uit. Daarbij put zij uit een rijke bron van vakliteratuur en bestaande projecten. Manons eigen interesse gaat momenteel vooral uit naar (bestuivende) insecten en bodemprocessen.

 Meer info/ Aanvragen Contact